Zeven schoonmaaktips voor je lichaam

HooikoortsvrijDe lente is begonnen en we kunnen weer heerlijk genieten van het mooie voorjaarsweer. Echter niet voor iedereen is het prettig om nu met dit mooie weer buiten te zijn. Ook jij kent vast wel mensen die nu lopen te niezen en hoesten, geïrriteerde ogen hebben of last hebben van benauwdheid en vermoeidheid. Eigenlijk is het best wel gek dat we steeds vaker horen dat mensen hooikoorts of andere allergieën hebben. En dat juist in de periode waarin je met volle teugen wilt genieten van de buitenlucht.

Als je allergie hebt, wat is er dan eigenlijk aan de hand? In feite is dan het afweermechanisme in de war omdat de cellen in je lichaam niet optimaal kunnen communiceren. De communicatie wordt verstoord door opstapeling van afvalstoffen (ook wel toxines genoemd) in de ruimte tussen de cellen, de tussencelstof. Bij een allergie gaat je lichaam dan de stof histamine aanmaken en die stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen. Maar het zijn niet alleen allergieën die je lichaam ontwikkelt door het opbouwen van toxines, het is de onderliggende oorzaak van vrijwel alle ziektes. Nu vraag jij je misschien af hoe je aan al die toxines komt. Toxines komen in je lichaam via je eten, drinken, medicijnen, ademhaling en andere processen in je lichaam. Gelukkig kan je lichaam veel van deze toxines ook weer kwijt raken en is je lichaam tot veel herstel in staat. Je lichaam kan daar wel wat hulp bij gebruiken en het mooie is dat jijzelf je lichaam daarbij kunt helpen.

Om ervoor te zorgen dat je minder toxines opneemt en je lichaam zich beter kan reinigen van de afvalstoffen, hebben we hier zeven tips voor je:

  1. Goed drinken. Dit is echt de simpelste tip. Zorg dat je voldoende drinkt en dat betekent minimaal 8 glazen schoon water (op kamer temperatuur). Goed drinken is het beste wat je kunt doen om je lichaam op een natuurlijke manier te reinigen via je nieren. Drink minder of nog beter geen koffie of zwarte thee, want voor je lichaam is dat net zoiets als afwassen in vuil afwaswater.
  2. Eet schoon. Probeer je te houden aan natuurlijke producten dat vrij is van pesticiden, antibiotica en hormonen. Vermijd ook die langhoudbare kant-en-klare producten, die het koken zo gemakkelijk maken. Deze producten bevatten veel suiker dat als een toxine is voor je lichaam omdat het nooit zo snel verwerkt kan worden. Maar daarnaast bevatten deze producten ook vaak schadelijke transvetten.
  3. Beweeg je lijf. Doe regelmatig oefeningen. Het maakt niet uit of je houdt van lichte bewegingen als yoga of wandelen, of juist rennen of dansen. Bouw een routine in waar je blij van wordt om het vol te houden. Het gaat erom dat er dagelijks ongeveer een half uurtje even een goede doorbloeding in je hele lichaam plaatsvindt. Met een goede doorbloeding kunnen afvalstoffen uit de weefsels verwijderd worden.
  4. Eet dagelijks voeding dat rijk is aan fruit en groenten. De extra vezels die je zo binnenkrijgt helpen je lichaam met reinigen. Ook kun je ervoor kiezen om extra producten toe te voegen die het reinigen via de lever extra ondersteunen, zoals peterselie, knoflook, mierikswortel, oregano, munt, artisjok of gember.
  5. Een gezonde darmfunctie is heel belangrijk voor je lichaam om toxines uit te scheiden. Ondersteun daarvoor je darmflora met bijvoorbeeld extra melkzuurbacterieën. Je kunt dit eenvoudig doen door dagelijks een schaaltje biogarde of kwark te nemen.
  6. Neem eens een sauna of geniet van een ontspannend bad of warme douche. Zweten is namelijk een goede manier om toxines uit je lichaam te krijgen. Gebruik ook de warmte in je lichaam als je koorts hebt. Neem dan niet meteen een paracetamol om je temperatuur naar beneden te krijgen om zo toch maar weer door te kunnen werken. Je lichaam wil die toxines liefst zo snel mogelijk kwijt. Maak gebruik van die gelegenheid.
  7. Stop slechte gewoontes. Ben je een roker? Zit je niet op de juiste werkplek of zit je in een ongezonde relatie? Weet dat toxines in vele vormen in je lichaam komen. Door stress maakt je lichaam namelijk veel meer vrije radicalen. Deze toxines raak je dan ook nog eens slecht kwijt omdat de doorbloeding minder goed is in stress situaties. Vind dus een manier om die stress-gerelateerde gewoontes in je leven te vermijden of te beperken. Daarnaast dagelijks een kwartiertje meditatie doet je lichaam ook heel goed.

Deze manieren helpen je lichaam weer zo optimaal mogelijk te functioneren. Deze tips zijn niet bedoeld voor een kort schoonmaakkuurtje van een weekje in het voorjaar. Deze tips zijn prima toe te passen in je dagelijkse ritme zodat je ze het hele jaar kunt bijhouden.

Wanneer je aan de slag gaat met deze tips, zal je lichaam daar dankbaar gebruik van maken. De eerste dagen kun je daardoor wel eens wat last hebben van ontgiftingsverschijnselen zoals hoofdpijn of een ander stoelgangpatroon. Weet dan dat je je lichaam hier een grote dienst mee bewijst, want het had deze reiniging dan hard nodig. Als jij goed voor je lichaam zorgt, kan je lichaam goed voor jou zorgen.

Herken je iets in dit verhaal of heb je nog aanvullende tips of ervaringen met het reinigen van je lichaam? We nodigen je van harte uit om dit hieronder met ons te delen. Geniet ondertussen van het prachtige voorjaar.

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie