Verkoudheid in de winter voorkomen doe je zo

Winter weerstandDeze maand hoor je veel over griep en verkoudheid om je heen. Hoe kun je er nu zelf iets aan doen om te voorkomen dat jij of je gezin dit krijgt?

Zorg in de eerste plaats dat je weerstand goed blijft. Dat doe je in de winter door juist dan lekker warme gerechten te eten en ook warme dranken te nemen.

Veel mensen starten het nieuwe jaar met afvallen. Een mooi voornemen, maar na de feestmaand december kiezen ze dan vaak voor koude sapkuren, groente smoothies en salades. Echter daarin schuilt nu net het gevaar. Het is namelijk een oude Chinese wijsheid dat door veel koud eten en drinken je maag nog meer van streek raakt, je vermoeider wordt en je weerstand onderuit gaat. Om die reden is het ook beter om in de wintermaanden geen komkommer, sla, ijs en koud (bron)water te nemen.

Je weerstand tegen griep en verkoudheid kun je herstellen door in de wintermaanden vooral warme voeding tot je te nemen. Je immuunsysteem krijgt dan weer een boost en ook je maag komt tot rust. Je kunt daarbij denken aan lekkere stoofpotjes met bijvoorbeeld tofu, tonijn, rund- of lamsvlees, knoflook, gember, prei, champignons, selderij, koriander, erwten of sperziebonen met daarbij wat quinoa of zilvervliesrijst. Of neem eens een kommetje warme sojamelk met boekweitgrutten of havermoutvlokken.

Warme producten zijn dus goed, maar overdrijf het niet. Producten die als vuurwerk in je maag zijn, kun je dan ook maar beter uit de weg gaan. Mijd om die reden zoveel mogelijk koffie, alcohol, sinaasappel(sap), chilipepers, zwarte peper en gefrituurd eten.

Met deze eenvoudige voedingstips komt je maag weer tot rust en wordt je weerstand sterker zodat jij en je gezin de winter prima door kunnen komen. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw ervaringen of een handig recept voor een lekker warm gerecht. We kijken uit naar je reactie.

, ,

2 Responses to Verkoudheid in de winter voorkomen doe je zo

  1. nynke at #

    een heerlijk “winterrecept”is : kook de groenten die je lekker vindt in een bouillon gaar, haal de staafmixer erdoor en je hebt een heerlijke basis. je kunt dit gebruiken als soep, of basis voor je pasta, quinoa, gierst couscous enz. mijn favoriet is : pompoen, pastinaak champignons tomaat en zoete aardappel. de hoeveelheid bepaal jezelf. ik gebruik meestal gewoon wat er nog in koelkast of kelder aanwezig is.
    je kan de tuinkruiden bouillon van maggi gebruiken of je eigen bouillon trekken.

    eet smakelijk!
    groetjes Nynke

  2. Monique at #

    Hartelijk dank voor deze aanvulling, Nynke. Heel handige tips. Daar houden we wel van. Zelf maak ik ook graag gebruik van de kippenbouillon van Maggi of van de glutenvrije groentebouillon van Vision (beter te vinden onder de naam Veris).

Geef een reactie