Het gaat niet alleen om wat je inneemt, maar ook om wat je opneemt

Voedingspiramide

We genoten vorige week nog zo lekker een paar dagen van een mooie nazomer. Maar het is nu toch echt wel herfst. En al meer dan 30 dagen is ook de R weer in de maand. Oftewel, juist deze tijd kijken we weer extra naar supplementen om goed voorbereid te zijn op de komende winterperiode. Er is heel veel keus en wat kies je dan? De volgende 5 punten kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

  1. Supplementen zijn middelen om je voeding aan te vullen om zo preventief met je gezondheid bezig te zijn. Het zijn dus middelen die je naast een uitgebalanceerde voeding neemt om voedingsstoffen aan te vullen, te suppleren. Deze middelen zijn er om je lichaam te ondersteunen en het zijn dus geen medicijnen. Om die reden adviseren we je bij nieuwe klachten altijd eerst een arts te raadplegen alvorens zelf te gaan dokteren met supplementen.
  2. Veel vitaminen en mineralen werken in synergie met elkaar. Kies om die reden bij voorkeur een samengesteld product van verschillende vitamines en mineralen, zoals de multivitaminen en -mineralen. Je mag ervan uitgaan dat de fabrikant van zo’n product de inhoud goed op elkaar heeft afgestemd. Hierdoor is de kans groter dat de inhoud ook daadwerkelijk opgenomen wordt in je lichaam. Ga dus niet allerlei vitamines en mineralen in aparte toedieningsvormen tegelijk innemen, want dan doe je alle afzonderlijke supplementen te kort. Die afzonderlijke supplementen kunnen in je maag-darmkanaal met elkaar gaan reageren, waardoor de inhoud ervan niet meer door je lichaam opgenomen kan worden.
  3. Je kunt ook eens kijken naar het meest geschikte tijdstip van inname van de supplementen.
  4. Ons advies luidt altijd om multivitaminen en -mineralen meteen ’s morgens bij het ontbijt te nemen. Vooral mensen die hun ontbijt nu nog overslaan, adviseren we om deze supplementen in ieder geval binnen een half uur na het opstaan te nuttigen. Je zult merken dat in verloop van de tijd, je trek in ontbijt weer terugkomt.
  5. Als je ’s morgens een traditioneel Europees ontbijt, smoothie of shake neemt, dan krijg je minder vetten binnen dan bij een typisch Engels ontbijt of warme maaltijd. In dat geval kun je de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K maar beter laten staan, omdat ze dan minder goed worden opgenomen. Net als deze in vet oplosbare vitamines kun je ook je aanvulling van omega-3 vetzuren met viscapsules of algencapsules het beste innemen tijdens de warme maaltijd of een Engelse ontbijt, omdat deze over het algemeen aanzienlijk meer vetten bevatten.
  6. Neem je magnesium supplementen, kies er dan voor om deze apart van andere supplementen in te nemen. Zoals hierboven al beschreven is, komt het namelijk nogal eens voor dat supplementen met elkaar reageren en dat gebeurt vaker als daar magnesium bij zit. Magnesium zou je prima in kunnen nemen ’s avonds voordat je gaat slapen. Je slaat dan twee vliegen in een klap, want je hebt én je magnesium binnen én magnesium ondersteunt ook nog eens een goede nachtrust.
  7. Behalve de samenstelling van de supplementen is ook de toestand van de darmen van groot belang, want daar moeten de supplementen uiteindelijk wel opgenomen kunnen worden. Om je darmen in optimale conditie te houden, is het goed dat je op zijn minst dagelijks probiotica in je voeding hebt of toevoegt. Je ondersteunt daarmee je darmflora en dat biedt je heel veel voordelen. Daarover een volgende keer meer, want daar kan ik wel een hele blog mee vullen.
  8. Als je denkt een goede keuze gemaakt te hebben, dan is het van belang dat je er ook op kunt vertrouwen dat de inhoud van de pot supplementen ook echt gelijk is aan wat er op het etiket vermeld wordt. Volgens de consumentenbond is dat helaas niet altijd juist. Goedkoop blijkt dan nogal eens duurkoop. Laat je niet (mis)leiden door advertenties, maar kom liever bij ons voor een goed advies.

We stellen het zeer op prijs als je de inhoud van deze blog deelt met mensen die je kent en waarvoor de inhoud van deze blog mogelijk ook interessant is. Heb je vragen of opmerkingen, dan zien we natuurlijk ook graag je reactie op dit bericht.

Monique

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie