5 Voedingsstoffen waarvan je te weinig binnen krijgt

Te weinig gezonde voedingsstoffenIn de vorige blog heb ik je verteld dat je ongewild 5 voedingsstoffen teveel binnen krijgt als je eet wat mensen in je omgeving ook eten. Je daarvan bewust zijn is de eerste stap om beter in balans te komen. Maar ja, kun je ongezonde voedingsstoffen voorkomen? Je kunt zouten en vetten terug dringen tot de hoeveelheid die je lichaam exact nodig heeft. Door je lichaam beter te voeden stel je het in staat om toxines op te ruimen. Hieronder staan 5 voedingsstoffen die je aan kunt vullen om je lichaam meer in balans te krijgen.

1. Eiwitten
Eiwitten zijn essentieel voor je lichaam. Ze behoren tot de drie macrovoedingsstoffen waarvan koolhydraten en vetten de andere twee zijn. Eiwitten zijn nodig voor het herstel en vervanging van lichaamscellen en het aanmaken van enzymen, hormonen en antistoffen. Tekorten kun je herkennen aan bijvoorbeeld een groeiachterstand bij kinderen, een slecht herstel na fysieke inspanning of overgewicht. Sport je graag of val je af, dan heb je extra proteïne nodig om te voorkomen dat je lichaam tekorten compenseert met eiwitten uit je spieren.

2. Vitamines & Mineralen en overige microvoedingsstoffen
Om macrovoedingsstoffen te kunnen verbranden heb je vitaminen, mineralen en andere microvoedingsstoffen nodig. Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor je immuunsysteem. In water oplosbare vitaminen zoals vitamine C en E, zijn maar enkele uren na inname in je lichaam aanwezig, waardoor je ze dus regelmatig moet aanvullen. Overige microvoedingsstoffen zoals sporenelementen en fytochemicaliën, helpen vitaminen en mineralen bij hun werking. Tekorten aan microvoedingsstoffen kunnen onder andere leiden tot infecties. Doe je aan sport, ben je ziek, moet je herstellen van een operatie of heb je stress? Dan verbruik je veel meer microvoedingsstoffen dan normaal en heb je extra nodig.

3. Vezels
Vezels zijn koolhydraten die niet kunnen worden verteerd. Je hebt ze nodig voor het goed functioneren van je darmen. FÂZe houden je darmvlokken mooi schoon. In water oplosbare vezels worden opgenomen in je bloedsomloop om te helpen je aderen schoon te houden. Er zijn vele soorten van vezels. Elke groente, fruitsoort en graanproduct bevat weer andere. Te weinig vezels kan leiden tot stoelgangproblemen. Samen met vetten kunnen vezels suikers inkapselen en zo gasvorming in je darmen tegen gaan. Vezels helpen je bovendien diabetes en hart- en vaatziekten voorkomen.

4. Gezonde vetten
In Nederland heerst een vetfobie. Ben jij er ook zo een? Vet is goed voor je; als je tenminste voor de juiste kiest. De meeste mensen krijgen teveel verzadigde vetten binnen. Maar ook het veel gepromote linolzuur is geen goede vetsoort voor je. Wat je wel nodig hebt zijn omega-3 vetzuren. Een tekort aan omega-3 kan leiden tot vermoeidheid, niet goed kunnen concentreren, droge huid, hartklachten en zelfs depressiviteit. Omega-3 vetzuren reinigen namelijk je bloedvaten en zijn de beste vetten voor je hersenen en zenuwstelsel. Studies laten zien dat kinderen die in hun groei extra omega-3 vetzuren binnen kregen een betere motoriek ontwikkelen.

5. Water
Je lichaam bestaat uit 60-70% aan water. Mannen hebben meer vocht in hun lichaam dan vrouwen. Drink je te weinig, dan heb je bij 1% tekort aan vocht al dorst. Een tekort aan vocht leidt tot vergiftiging van je cellen en dus ook van je organen. Je kunt niet zonder water. Water is bij inspanning of warm weer je beste vriend. Bij 2% tekort aan vocht gaat je concentratie al achteruit. En bij 3% vochtverlies verdwijnt de dorst en begin je uit te drogen! Veel mensen hebben niet eens door dat ze vocht te kort komen, maar gaan daarvoor in de plaats iets eten.

Tekorten in je voeding kun je eenvoudig aanvullen. Eiwitten bijvoorbeeld zitten niet alleen in vlees, maar ook in peulvruchten en noten. Plantaardige eiwitten zijn het makkelijkst op te nemen in je lichaam. Door meer groente en fruit te eten, voed je je lichaam met vitaminen, mineralen, vezels en heel veel verschillende microvoedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Hoe kleurrijker je maaltijd, hoe gezonder je eet. Je kunt je maaltijden prima aanvullen met hoogwaardige multivitaminen. Visolie bevat veel omega-3 vetzuren. Hou je niet van vis? Er zijn goede viscapsules te koop waarvan sommigen aangevuld zijn met onder andere vitamine E om oxidatie tegen te gaan. Let wel op de kwaliteit. Goedkoop is absoluut duurkoop. Wil je je voeding testen? Houd dan een week lang bij wat je elke dag eet en drinkt en maak een afspraak in onze praktijk. We kunnen dan doormeten wat je lichaam beter in balans brengt.

Robin en Monique van Hattum


En nu zijn wij benieuwd hoe jij omgaat met voedingskeuzes? En hoe belangrijk is je omgeving in je keuzes? Laat hieronder je mening weten.


Wij schrijven deze tips om je te helpen. Het is ons doel om jou de beste informatie te leveren die je in de complementaire zorg kunt vinden. Maar daarbij hebben wij jouw hulp nodig. je kunt ons helpen door te laten weten wat je zou willen weten over

  • Voeding
  • Gezondheid
  • Chronische klachten
  • Complementaire geneeskunde
  • Acupunctuur
  • Stress management
  • Persoonlijke coaching

Als je dat voor ons zou willen doen zijn wij je heel dankbaar. Je kunt ons mailen via robin.en.monique@vitaalplusacademie.nl.

 

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een antwoord