Van harte aanbevolen

HartelijkDe maand februari staat in het teken van gezonde hart en bloedvaten en dat onderwerp ligt ons nauw aan het hart. Wij komen namelijk beiden uit een familie waarbij hart- en vaatziekten veel voorkomen. Het gevaar zit vooral in het onvoorspelbare karakter van deze aandoeningen. En helaas is het nog te vaak als een niet ontdekte tijdbom bij mensen aanwezig, waardoor de gevolgen meestal fataal zijn.

Als je er dan zelf iets aan wilt doen, hoor je weer veel tegenstrijdige beweringen. Jammer, want dat geeft alleen maar verwarring en het komt je niet ten goede. Daarom maken we nu van de gelegenheid gebruik om het een en ander over dit onderwerp voor je op een rijtje te zetten.

Allereerst is het handig om te weten waar nu precies het probleem zit als we spreken over problemen met hart en bloedvaten. Heel simpel gezegd komt het er op neer dat wanneer er aan de mooie gladde binnenzijde van een bloedvat een beschadiging komt, het lichaam dat netjes repareert. Echter wanneer het opruimen niet goed of niet voldoende gebeurt, dan blijven er propjes (plaques) achter in het bloedvat. Vaak worden die proppen groter omdat er andere stoffen zoals cholesterol uit het bloed in blijven haken. Een grotere prop of plaque kan het bloedvat dan ernstig vernauwen, soms zelfs geheel afsluiten. Ook kunnen er proppen losraken en elders een bloedvat afsluiten. Als ergens een bloedvat geheel afgesloten wordt, dan wordt het gebied daarachter niet meer voorzien van zuurstof en sterft af. En dat kan in je hele lichaam gebeuren. Vooral wanneer dit op een cruciale plek gebeurt, zoals in je hart of hersenen, heeft het enorme gevolgen.

Hoe kun je nu je eigen lijf helpen je bloedvaten goed schoon te houden? Hier geven we je een aantal handige tips:

  • Mijd zoveel mogelijk de transvetten in je eten. Transvetten zijn geharde onverzadigde vetten, die je lichaam niet kan afbreken waardoor er heel vervelende plaques in je bloedvaten komen. Lees daarvoor goed de etiketten van de producten die je koopt. Transvetten vind je met name in kant en klare producten, langhoudbare producten, halvarines en margarines. Maak bij het bakken en braden dan ook gebruik van bijvoorbeeld kokos-, gras- of roomboter.
  • Zorg voor extra omega-3 vetzuren. Nu weten fabrikanten hun producten wel goed aan te prijzen door aan te geven dat het rijk zou zijn aan omega-3 vetzuren. Je denkt dan misschien hoe meer hoe beter. Echter die vlieger gaat niet op met producten die rijk zijn aan omega-3,-6 en -9. Ons eten bevat namelijk al heel veel omega-6 en -9, waardoor we naar verhouding veel te weinig omega-3 binnenkrijgen. Bedenk daarbij dat omega-6 en omega-9 ontstekingen bevorderen en omega-3 juist ontstekingen remt. En dat is nu precies de reden dat die speciale (dieet)halvarines die verrijkt zijn met linolzuur, een omega-6, dus helemaal niet zo gezond zijn als de fabrikanten pretenderen.
    Een belangrijke bron voor omega-3 vetzuren zijn vette vis zoals haring, makreel, zalm, tonijn en sardientjes. Aangeraden wordt om minimaal 2 x per week vette vis te eten. Houd je daar echt niet van, neem dan goede, schone visolie- of krilloliecapsules, die naast de vetzuren ook antioxidanten bevatten tegen het ranzig worden van de olie.
  • Wat kun je verder nog doen? Eet dagelijks voldoende vezels. Eet eens wat vaker knoflook(-capsules). En neem lekker gezonde tussendoortjes als noten, olijven en fruit. Elke dag 25 gram soja helpt je bij een cholesterol verlagend dieet. Verder zijn kaliumrijke producten als avocado, banaan, Cantaloupe en grapefruit ook heel gezond voor het hart.
  • Ga bewegen. Het is beter elke dag 30 minuten te lopen dan 1 x per week hard te trainen. Wen je aan over de gehele dag meer te bewegen door bijvoorbeeld te gaan lopen als je telefoneert. Ook kun je er een gewoonte van maken om in plaats van de hele dag achter je bureau te zitten een half uur staand te gaan werken aan een verhoogd werkblad. Voor ontspanning kun je fijn stress-verlagende yoga of Qi-gong oefeningen doen.
  • Stop met roken.
  • Voorkom overgewicht of doe er iets aan.
  • En last but nog least: neem voldoende nachtrust. Vermijd beeldschermen een uur voor het slapen voor een goede nachtrust.

Hoe zou het zijn als je met deze tips je leven kunt verlengen en ook je kwaliteit van leven kunt verbeteren? Wat zou dat betekenen voor jezelf en voor je gezin? Is dan NU een goed moment om een start te maken? Je bent het meer dan waard.

Heb jij nog leuke en handige tips of heb je een lekker recept dat past bij dit onderwerp en wat je met ons wilt delen? We kijken uit naar je reactie.

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie