Geprikkeld door wisselvallig weer?

Geprikkeld door wisselvallig weerHeb je ook zo’n zin in de zomer? We moeten er dit jaar helaas wel wat langer op wachten met dit onrustige en koude voorjaar. En dat heeft ook zo zijn weerslag op klachten die mensen hebben. Op dit moment komen er veel mensen bij ons in de praktijk met klachten die een aanvalsgewijs verloop hebben. Zo voel je je even prima en vrij van klachten en zo zijn de klachten weer in alle hevigheid terug. Je hoort ze vast ook geregeld in je omgeving zoals klachten als hooikoorts, migraine, opvliegers en darmklachten, maar ook ongewenste driftbuien horen hierbij.

De oude Chinezen wisten dit al duizenden jaren geleden. In de Chinese geneeskunde kijken we namelijk veel verder dan alleen de klacht. We willen onder meer ook weten wanneer het optreedt, op welk tijdstip van de dag er meer klachten zijn, bij hitte of juist bij koud weer, bij vocht of droogte en in welk jaargetij. Chinese artsen denken ook in verschillende energieën en spreken over nier-, milt-, lever-, hart- en longenergie.

Deze energieën worden onder meer beïnvloed door het jaargetij. Zo speelt gewoonlijk in de periode van half februari tot half april de leverenergie een grote rol. Op dit moment is het begin juni en helaas is het weer nog steeds geregeld erg koud en stormachtig. Dat zorgt ervoor dat die leverperiode veel langer dan normaal duurt en dat zien we terug in die vele klachten die zo aanvalsgewijs optreden.

Wat kun jij nu met deze kennis? Waarom is het handig om hier iets van te weten? Het is goed om je bewust te zijn dat een bepaalde klacht eigenlijk een signaal is van je lichaam dat er iets niet meer in balans is. Helaas lopen er heel veel mensen met klachten rond die ze in de loop der jaren maar voor lief zijn gaan nemen. Ze lossen dit op door de klacht met een pijnstiller te onderdrukken. Echter een pijnstiller slikken is als het ware het tijdelijk uitschakelen van het alarmlichtje op het dashboard in je auto. Rij jij nog rustig verder als je weet dat er toch eigenlijk iets aan je auto mankeert? Daarvoor maak je toch meteen een afspraak bij je garage om het te verhelpen? Hoe zou het zijn als je net als voor je auto ook zo goed voor je eigen lijf zou zorgen?

Het zou mooi zijn als je wat vaker stilstaat bij klachten bij jezelf of je gezinsleden en daar iets mee gaat doen. In onze vorige blog over de schoonmaaktips voor je lichaam hebben we al geschreven over het belang van een goede reiniging van het lichaam, die je bij voorkeur niet alleen in het voorjaar doet. De tips die we daar gegeven hebben, komen met dit extreme voorjaar goed van pas. Het is belangrijk dat je je lichaam steeds weer even op het juiste spoor zet met voeding en beweging. Wat extra steun om je balans in de leverenergie te houden of terug te krijgen is nu wellicht meer dan welkom. Als de voorjaars tips niet voldoende zijn, kijk dan eens verder. Complementaire geneeswijzen zoals acupunctuur bieden verschillende oplossingen. En als je wilt weten wat wij voor je kunnen betekenen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie