Welke zorgverzekering past nu echt bij jou?

Keuze tussen kosten en kwaliteitNiemand hoeft je te vertellen hoe belangrijk goede zorg voor je is. Aan het eind van het jaar is het dan ook verstandig om weer even goed stil te staan bij de keuze van je zorgverzekering voor het volgende jaar. Voldoen de vergoedingen van de verzekering die je nu hebt nog wel aan je wensen en mogelijke medische kosten volgend jaar? En hoe maak je dan een goede keuze uit al die verschillende zorgverzekeringen? Want je ziet door de bomen het bos niet meer met zoveel mogelijkheden om uit te kiezen. In deze blog lees je waar je op moet letten en hoe je in 4 stappen tot de juiste keuze komt.

Vrije zorg- en artsenkeuze of niet?

Maak allereerst een keuze of je de zorgverzekering laat beslissen wie jou mag behandelen of dat je zelf de keuze wilt behouden naar welk ziekenhuis je gaat of door welke arts of andere zorgverlener je geholpen wilt worden.

De basisverzekeringen kun je verdelen in naturapolissen en restitutiepolissen. Bij een naturapolis kiest de zorgverzekeraar voor jou waar je de zorg krijgt en van wie. De zorgkeuze wordt daarmee beperkter. Een budgetpolis is een uitgeklede variant van de naturapolis. Deze biedt een zeer beperkte zorgkeuze. Als je met een natura- of budgetpolis voor een reguliere zorgverlener kiest met wie de zorgverzekeraar geen contract heeft, dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten meestal maar voor 75%.

Verschillen in restitutiepolissen.

Bij een restitutiepolis is de verzekerde vrij om te kiezen waar hij of zij zorg krijgt en van wie. In principe worden alle reguliere zorgkosten vergoed door de verzekeraar. Dus ook als je als verzekerde kiest voor een arts met wie de zorgverzekeraar geen contract heeft dan worden de kosten vergoed. Bij een gewone restitutiepolis is er nog wel een klein risico. De zorgverzekering vergoedt namelijk de kosten van wat zij marktconform vinden. Bij een zuivere restitutiepolis loop je dit risico niet, mits de kosten niet excessief zijn.

Het belang van zorgverzekeraars en overheid.

Het is goed om te weten dat met name de grote zorgverzekeraars en de minister van VWS de reguliere zorgverleners steeds meer onder druk zetten om onder contracten te gaan werken. De zorgverzekeraars stellen steeds meer eisen aan de zorgverleners. Voldoet een zorgverlener niet aan deze (vaak absurde administratieve) eisen dan worden er boetes uitgedeeld. En als bijvoorbeeld een arts geen contract met een zorgverzekeraar wil, dan loopt hij/zij het risico om achteraf opgezadeld te worden met een claim van de minister. Er is namelijk een wet in de maak dat de minister van VWS het teveel uitgegeven geld voor een bepaalde indicatie kan verhalen op de zorgverleners die zich niet hebben aangesloten bij een zorgverzekeraar.

Hoe je vrije zorgkeuze alsnog beperkt wordt.

Bovendien krijgen we de komende jaren in toenemende mate te maken met zogenaamde omzetplafonds. Dat betekent dat bijvoorbeeld je fysiotherapeut een contract moet tekenen waarin de zorgverzekeraar een maximum te declareren bedrag voor dat jaar aangeeft. Dit bedrag is niet onderhandelbaar, maar een eenzijdig voorstel van de zorgverzekeraar. Wat betekent dat dan voor jou als verzekerde? Als die fysiotherapeut in augustus of september het omzetplafond heeft bereikt, dan mag die therapeut dat jaar voor die zorgverzekering geen behandelingen meer uitvoeren. Terwijl jij misschien vanuit je aanvullende verzekering nog wel recht hebt op bijvoorbeeld 7 behandelingen. Je kunt daarvoor dan niet meer terecht bij je eigen fysiotherapeut, maar je moet daarvoor dan naar een andere fysiotherapeut. Maar ook daar kan weer het omzetplafond bereikt worden. Op deze manier wordt je keuze vrijheid dus ondermijnd zonder dat je daar bewust van bent.

Nu rekenen is straks besparen.

Een andere belangrijke keuze waar je voor staat is of je een aanvullende verzekering wilt. Verwacht je het komende jaar extra uitgaven voor tandheelkunde, fysiotherapie of acupuncturist, kijk dan eens naar de kleine lettertjes hoeveel je nu precies per behandeling en hoeveel je per jaar vergoed krijgt. Als je verwacht dat je met een paar controleconsulten bij de tandarts minder kwijt bent dan wat je totaal kwijt bent met de maandelijkse extra premie, dan is het natuurlijk niet handig om je daarvoor extra te verzekeren. En is het wel echt reëel wat je vergoed krijgt? Of krijg je alleen maar vergoed onder bepaalde voorwaarden zoals bijvoorbeeld brillenglazen vanaf een bepaalde sterkte? Een rekensom is dan snel gemaakt: met een iets uitgebreidere aanvullende verzekering ben je soms toch voordeliger uit, omdat je daarbij dan ook andere therapieën of hulpmiddelen vergoed krijgt.

En dan is er nog de keuze over het vrijwillig eigen risico. Naast het wettelijk verplichte eigen risico is er vaak nog een keuze of je daarnaast nog een vrijwillig eigen risico wilt. Zowel bij het wettelijk als bij het vrijwillig eigen risico gaat het om ziektekosten uit de reguliere zorg. Let wel op dat het bij elkaar wel flinke bedragen kunnen worden. Als dit risico aangesproken moet worden dan kun je bij enkele zorgverzekeringen dit bedrag verspreid betalen. Neem ook dit mee in je keuze. Belangrijk om te weten is dat aanspraak op vergoedingen uit de aanvullende zorgverzekering niet ten kosten gaan van je eigen risico. Zo vallen bijvoorbeeld de consulten bij je acupuncturist buiten dit eigen risico en krijg je de kosten vanaf het eerste consult gewoon vergoed.

Let je op de kwaliteit, dan bespaar je op termijn in kosten.

Ga niet over één nacht ijs en kijk niet alleen naar de zorgverzekeraars die veel adverteren in de media, want zij geven wel heel veel geld uit aan deze reclamecampagnes. Jaarlijks wel zo’n 1,5 miljard euro. Dit bedrag wordt uiteindelijk toch betaald door de verzekerden in de vorm van hun maandelijkse premie. En dat geld wordt dus niet meer besteed aan echte zorgkosten.

Zorgverleners zijn instanties om je te garanderen zorg te kunnen ontvangen die je nodig hebt en waar je tenslotte (veel) voor betaalt. Kijk daarom voor jezelf nog eens naar kleine zorgverzekeraars die zich ook hard maken voor het behoud van de keuzevrijheid in de zorg. Met jouw keuze van je zorgverzekering kun je dan indirect het behoud van de vrije keuze in de zorg steunen.

Stappenplan voor een goede keuze van je zorgverzekering.

  1. Kies in welke mate je eigen zorgkeuze wilt behouden. Daarmee maak je een keuze tussen een budgetpolissen, een naturapolissen, een gewone restitutiepolissen of een zuivere restitutiepolissen. Kijk daarvoor ook bij de kleinere zorgverzekeraars.
  2. Kies of je nog een extra vrijwillig eigen risico naast het wettelijk eigen risico wilt.
  3. Bekijk met welke aanvullende verzekering je tandartszorg of additieve zorg het beste kunt dekken.
  4. Maak tot slot een berekening om te zien met welke zorgverzekering je nu echt het beste uit bent.

Tip: Zorgwijzer.nl geeft overzichtelijk hoeveel je bij welke verzekering terugkrijgt voor onze acupunctuur– en APS-behandelingen. De tarieven voor acupunctuur en APS-therapie vind je op highvitality.nl. Wij zijn aangesloten bij de NVA en BVAT.

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie