5 Meest voorkomende gezondheidsklachten door stress

StressIedereen ervaart stress. Stress hoort bij het leven en is ook noodzakelijk. Zonder stress kom je namelijk niet in beweging en blijf je als een “couch-potato” voor de televisie hangen. Stress hoort bij onze cultuur. Als je geen stress hebt, word je door de maatschappij al gauw gezien als een luie donder. Daardoor geeft “druk zijn” ons een gevoel van belangrijkheid. En daarom houden we het onbewust zo graag in stand. Maar ja, als stress lang aanhoudt, komen er allerlei processen in je lichaam in beweging die kunnen leiden tot klachten en ziektes. Hieronder vind je de 5 meest voorkomende klachten als gevolg van chronische stress.

1. Chronische vermoeidheid
Tijdens stress haalt het lichaam energie uit je reserves. Ondertussen schakelt je lichaam deels allerlei orgaanfuncties tijdelijk uit. Het uitschakelen – door de bloedtoevoer te verminderen – van lichaamsfuncties leidt op zich al naar uiteenlopende klachten op de langere termijn. Maar op een gegeven moment zijn ook je reserves op. Je lichaam heeft dan vooral behoefte aan rust en gezonde voeding om bij te kunnen tanken. Helaas zorgt het hormonale proces van stress er ook voor dat je ’s nachts minder goed slaapt, waardoor het proces van stress maar moeilijk te doorbreken is.

2. Hoge bloeddruk
Onder stress neemt je hartslag toe om meer bloed naar je hersenen en ledematen te kunnen pompen. Ondertussen worden kleine bloedvaten in je huid en organen vernauwd. Je gezicht trekt letterlijk wit weg. Omdat je bloed onder stress ook nog eens dikker wordt, krijgt je hart het extra zwaar. De hoeveelheid bloed per hartslag gaat omhoog en de druk neemt toe. Lange tijd een stressvol bestaan leidt uiteindelijk tot problemen met je hart en bloedvaten.

3. Verminderde libido
Seks – mits correct uitgevoerd en met de juiste intenties – is heel erg fijn. Echter, in een stressvolle situatie is er geen ruimte voor voortplanting. Voor zwangerschappen en kinderen is er tijd, rust en veiligheid nodig. Je lichaam regelt dit prima door bij stress de zin in seks drastisch te verminderen. Bij mannen gaat de aanmaak van testosteron omlaag en neemt de doorbloeding van het geslachtsorgaan af. Bij vrouwen wordt het hormoon oestrogeen ontregeld, waardoor de kans op zwangerschap wordt verstoord. Ook de slijmvorming neemt af en dat is ook niet bevorderlijk voor een gezond seksleven.

4. Wegvallen van het immuunsysteem
Het “geheugen” voor ziektes die je al hebt gehad, zit in je immuunsysteem. Bij langdurige stress zal deze minder in staat zijn om je te behoeden voor ziektes. Tevens neemt de communicatie tussen de witte bloedcellen af, waardoor ziekteverwekkers en kankercellen in je lichaam minder effectief bestreden kunnen worden.

5. Overgewicht
Bij aanhoudende stress blijft je bloedsuiker (te) hoog en uiteindelijk kan je lichaam insuline resistent worden. Je loopt dus ook nog eens grote risico om diabetes te krijgen. Het teveel aan (bloed)suikers wordt opgeslagen als vet in vetcellen, waardoor vetopslag toeneemt. Iemand die stressfactoren niet goed kan handelen wordt zo letterlijk een binnenvetter.

Omgaan met stress
Stress is onvermijdelijk. Als je echt zonder stress wilt leven, dan raad ik je aan om 24 uur per dag in kleermakerszit op de Himalaya te gaan zitten. Bovendien: niets doen, te lang in je bed blijven liggen of alleen maar makkelijk werk verrichten, levert ook stress op. Gelukkig heb je in je leven keuzes; ook wat betreft voor welke stress je kiest. We kunnen je ook helpen. Als je lichaam door stress verstoord is, kan acupunctuur je helpen om weer balans te vinden. Daarnaast “vreet” stress aan je. Met specifieke aanpassing in je voeding kun je de gevolgen van stress verminderen.

Laat in het commentaarveld hieronder weten waar jij zoal stress van krijgt en wat je daaraan doet.

Wij schrijven deze tips om je te helpen. Het is ons doel om jou de beste informatie te leveren die je in de complementaire zorg kunt vinden. Maar daarbij hebben wij jouw hulp nodig. je kunt ons helpen door te laten weten wat je zou willen weten over

  • Voeding
  • Gezondheid
  • Chronische klachten
  • Complementaire geneeskunde
  • Acupunctuur
  • Stress management
  • Persoonlijke coaching

Als je dat voor ons zou willen doen zijn wij je heel dankbaar. Je kunt ons mailen via robin.en.monique@vitaalplusacademie.nl.

 

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie